Mobilni 065/33-99-363
poredjenje-brodova.jpeg

Postoje 2 vrste motora koje se ugrađuju u brodove za prihranu a to su brushless i brushead, u nastavku ću objasniti koje su razlike i mane tj prednosti ova dva motora.

BRUSHLESS - motor bez četkica:

brushless motor diagram

Ovo je motor koji mi ugrađujemo u naš brod već 10 godina i koji se pokazao kao najbolji. Međutim i kod njih postoji razlika u efikasnosti kao i kod automobila. Razlike su u efikasnosti samog motora, tj. u odnosu potrošnje i brzine kretanja samog broda. Motor koji mi koristimo je visokoefikasni što znači da na brzini kretanja od 1m/s troši samo 3-3,5A dok poznata marka broda RT4 CARPLOUNGE UK LTD  pri kretanju od 1m/s troši 11a znači 3x više.


1. Motor nema četkice, nema habanja u toku rada, jedino habanje je u ležajevima ali oni retko kad propadnu, radni vek neograničen (brod star 10 godina ima snage isto kao i prvog dana na vodi)
2. Efikasnos i snaga motora u odnosu na dimenziju motora se mere u 10x veću za brushless tehnologiju u odnosu na četkaše
3. Dimenzije i veličina kao i težina

BRUSHEAD - četkaš

brushead motor četkice 

Ova vrsta motora ima četkice, samim tim dok radi one se habaju. U prevodu to znači da dokle god koristite brod četkice i kolektor se troše. Problem nastaje kad se jedno od ta dva potroši ili neravnomerno troši jer većina brodova  fabričke izrade koristi 2 motora, veoma brzo postaje teško upravljati njima jer jedan motor radi brže ili sporije u odnosu na drugi. Još veći problem je kad se potroše četkice, brod staje tj kratkospaja motor, čim brod staje ribolovac dodaje gas da bi ga pokrenuo i tom prilikom spali kontroler i motor zajedno. Tako nastala šteta je rešiva jedino kupovinom sklopa koji pravi fabrika ili zamenom celog sklopa. Ovo je skupa popravka jer se menja sve sem motora ako su oni preživeli ako ne menja se kompletno sve, ostaje samo korito broda.
Četkasi su obično veći po dimenzijama i daleko manje efikasni, pa tako brod koji poseduje ove motore moze da se kreće oko 0,9m/s i tad troši oko 10a dok brushless motor na toj brzini kretanja trosi oko 2,2a, 5x manje struje!

Poznati kineski brodić FLYTEC koristi 2 četkaša, poređenja radi - snaga tih motora je 15w, dok MK4 waverunner koristi 2 morota rs540 a snaga tiih motora je oko 40w a motor ugrađen u naš brod ima 1200w snage. Na slici možete videti razliku u veličini između rs340 motora iz flytec  broda i MK4:

brushead flytec motor mk4

Motor 340 možete naći u kineskim autićima koji koštaju oko 3-4000 dinara. 

CARP BOAT u ponud 3 modela

Naša ponuda obuhvata 3 modela CARP BOAT broda za prihranu i razvlačenje mamaca. PRO model broda je preporuka svima osim ako nemate želju za manjim gabaritima pa Vam ostaje izbor druga sva modela.

CARP BOAT PRO

Poslednji model broda za prihranu i razvlačenje mamaca, opširnije na linku...

MINI BOAT

Mini verzija CARP Boata koja takođe služi u šaranskom ribolovu za razvlačenje mamaca i prihranu spoda...

SPEEDY BOAT

Speedy carp boat namenjen brzim rekama, ili onima koji vole jurcanje po vodi...